ISTORIJAT

Moderna galerija ''VALjEVO'', postoji i uspešno radi od 1985. godine. U svetu kulture i umetnosti posebna je po tome, što veoma uspešno realizuje izložbe najpoznatijim slikarima MEDIALE, čiji se pravac u slikarstvu i neguje u Modernoj galeriji.


Osnovana je s početka 1985. godine na inicijativu našeg poznatog slikara Ljube Popovića i uz pomoć Opštine Valjevo, a otvorena 27. novembra 1985. sa prvom izložbom Ljube Popovića, koja je prerasla u stalnu postavku i poklon zbirku Modernoj galeriji. Slike su iz tzv. Jugoslovenskog perioda od 1953 – 1963. god. i iz 1985. godine.


Osim stalne postavke u okviru Galerije je i izložbeni prostor, gde se organizuju izložbe naših najeminentnijih slikara suosnivača i sledbenika MEDIALE. Za 30 godine, Galerija je realizovala 72 izložbi slikarima i to: Dadi Đuriću, Vladi Veličkoviću, Leonidu Šejki, Mileni Pavlović-Barili, Olji Ivanjicki, Siniši Vukoviću, Jalu, Tikalu, Sveti Samurovići, Vladi Dunjiću, Milanu Tucoviću, Vuku Račiću, Vasi Dolovačkom, Kosti Bunuševcu i mnogim drugim. Svaku izložbu prati katalog i plakat koji je izuzetno kvalitetno urađen i po čemu smo još poznati.


Realizujući izložbe, Galerija je za ove godine oformila svoju kolekciju slika ili poklon zbirku od slikara koji su izlagali i po jedno ili više dela poklanjali Modernoj galeriji, a neke slike su i otkupljene od autora. Kolekcija broji oko 520 dela.


Po Planu i Programu, Moderna galerija, u toku godine organizuje dve do tri izložbe, a u međuprostoru izlaže slike iz svoje kolekcije.


Likovna biblioteka koja je u okviru Galerije je mini – biblioteka, ali je snabdevena najpotrebnijom literaturom iz sveta umetnosti i slikarstva. Izuzetno je posećena od strane učenika, srednjoškolaca i studenata Akademije kao i od zaljubljenika u slikarstvo.


S obzirom na to da je delatnost Moderne galerije kulturno – prosvetna, u njenom prostoru su se realizovali koncerti klasične muzike kao i promocije monografija slikara koji su izlagali.


Sve ove godine kvalitetnog rada učinile su da Galerija dostigne izuzetno visok rejting i da bude među najpoznatijim Galerijama u Srbiji.


2013. godine, „Moderna galerija Valjevo“ je dobila status ustanove kulture od nacionalnog značaja.


Naš cilj i vizija u budućnosti je proširenje prostora i naše kolekcije slika, osnivanje Muzeja MEDIALE i želja da postanemo jedna od vodećih svetskih Galerija.